4 Haziran 2015 Perşembe

İKY Nedir, Neden İK ?

     Bir İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü öğrencisi olarak etrafımda kime İnsan Kaynakları nedir diye sorsam her seferinde az çok benzer cevaplarla karşılaştım. Yanıtlar beni bazen kendimi savunmaya iterdi, bazen düşündürürdü, bazen gülerdim. İK hakkında bir şeyler duymuş olanlar da '' işe alımı ve işten çıkarmayı sen yapacaksın ehehh :))) '' derlerdi. Evet doğru örgütte işgücü açığı görüldüğünde işgören alımı yapılır, işgücü fazlalığı durumunda iş yeri küçültme politikalarını uygular. Peki ama İKY sadece bununla mı sınırlıdır? 

İnsan Kaynakları Departmanının Temel İşi İşe Alım Yapmak Mıdır?

Yanlış. Her fonksiyonunun etkin olarak faaliyette olduğu bir İK departmanında işe alım yapmak, yapılması gereken tüm işlemlerin yarısının çok daha az bir kısmını oluşturur. Eğitim ve geliştirme, oryantasyon, kariyer yönetimi, performans değerlendirme, iletişim, ücretlendirme gibi fonksiyonlar diğer faaliyetleri kapsar.

İnsan Kaynakları Yönetimi mi, Personel Yönetimi mi ?

Bir iş ilanında daha çok bordrolama, özlük işleri, personel kayıtlarının tutulması gibi iş tanımları yapılmışsa o şirket ik uzmanı değil personelci arıyor demektir. Personel yönetimi iş odaklı, operasyonel  faaliyetler ve statik bir yapı ile yürütülürken İnsan Kaynakları yönetimi insan odaklıdır, danışmanlık hizmeti verir ve dinamik bir yapıya sahiptir. Günümüzde Y kuşağıyla birlikte Personel Yönetimi devri kapanmıştır ve yerini İnsan Kaynakları Yönetimi almıştır.


Bir İK yöneticisi ne yapar?


-Şirket faaliyetlerinin verimli olarak yerine getirilebilmesi için gerekli olan insan kaynağını tespit eder, nitelikli işçi alımı için aday sağlama yöntemlerine başvurur.


-Geleceğe yönelik insan gücü planlaması yapar. 


-İşletmede çalışanın bireysel başarısını değerlendirmesi,sonuçlarını görmesi için performans değerlendirme yöntemi geliştirir.


-Çalışanların izinlerini, maaşlarını, emekliliklerini, terfi ve yer değiştirme işlerini yürütür. 


-Personelin sağlıklı ve motive iş yapabilmesi için gerekli olan eğitim programlarını düzenler.


- İşe yeni katılanların uyum sağlayabilmeleri için oryantasyon programları hazırlar.


-Çalışanlardan anket ve benzeri yollarla görüşlerini alır, yapılacak uygulamalara yön verir.


-Yürütülen hizmete uygun çalışma koşulları sağlar.


-Başarıya, yeniliğe, yaratıcılığa teşvik eden sistemler geliştirir.


-Kariyer gelişim programları hazırlayarak sadece terfi edebilecek nitelikteki çalışanlar için değil, mevcut tüm çalışanların kariyer yönetimini değerlendirir.




Neden İK ?


İnsan Kaynakları alanında kariyer yapmanın günümüzde çok fazla alternatifi görülüyor. Bu sebeple eğer stratejik iş kararlarınız varsa ve çalışanlarınızın gelişimlerine, kariyerlerine, motivasyonlarına yardımcı olabileceğinizi düşünüyorsanız, statükoculuk asla size göre değil ve sıradanlıktan çok uzaksanız, her daim yapılması gereken yeni fikirler olmalı gibi düşünceleriniz varsa

 bu demektir ki firmaların insan kaynakları işleyişinde söz sahibi olabilirsiniz ve vereceğiniz kararlarda dikkate alınan bir kişi olma şansına sahipsinizdir. Çünkü bir şirket ancak personelin başarısı kadar güçlüdür ve başarı şirketin insan kaynağının gücüne bağlıdır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder